VİŞNE
VİŞNE NEDİR?
Vişne, gülgiller familyasından kiraza benzeyen ve tadı kiraz tadından daha ekşi olan bir meyve türü. Birçok kaynakta vişnenin muhtemel anavatanı olarak Hazar Denizi ile Kuzey Anadolu dağları arasında kalan bölge kabul edilmektedir.
VİŞNE Özellikleri Nelerdir?
Vişne ağacı genel olarak kuru, kireçli ve kumlu topraklarda yetişir. Mahlep anacı kullanılan vişne ağaçlarının kuraklığa dayanıklılığı da artar. Vişne ağacı için süzek derin bir şekilde havalanan topraklar uygun olur. Vişne ağaçları kapama bahçe tesislere aralıklı olarak dikilmektedir. Vişne ağacının kurak geçen zamanlarda 2 ve ya 3 defa sulanması da gerekebilir.
VİŞNE Çeşitleri Nelerdir?
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de vişne çeşidi sayısı, kiraza göre çok daha azdır. Yetiştiriciliği önerilen genelde Montmorency ve Kütahya vişne çeşitleri olup ikisi de kendine verimlidir. Aşağıda bazı vişne çeşitleri kısaca tanıtılmıştır:
Montmorency vişnesi:
Avrupa ve ABD’de çok yayılmış bir vişne çeşididir. Bu çeşidin uzun saplı, kısa saplı, sarkık dallı ve Sauringy Montmorency olmak üzere dört farklı tipi vardır. En fazla yetiştiriciliği yapılan kısa saplı olanıdır. Meyvesi yuvarlakça, sap ve uç tarafı basık, karın kısmı geniş, sap çukuru derin,
uç tarafı yuvarlakçadır. Meyve kabuğu düz, açık kırmızı veya kırmızı, üzeri koyu kırmızı benekli, meyve eti yumuşak, sarımsı pembe, bazen kırmızımsı, sulu, mayhoş ve yüksek kalitelidir. Meyve suyu pembedir. Ağaçları çok verimli olup hiç meyve çatlaması yapmaz.
Kütahya vişnesi:
Ülkemizdeki en önemli vişne çeşididir. Kütahya çeşidinin birçok tipi vardır. Meyvesi yuvarlakça kalp şeklinde, uç tarafı küttür. Meyve kabuğu parlak koyu kırmızı, mayhoş, sulu ve aromalıdır. Meyve suyu koyu renkte olup çok sert, çok sulu, az lifli ve çok iyi kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup hiç meyve çatlaması yapmaz.
Katırlı vişnesi:
Başlıca vişne çeşitlerimizdendir. Kütahya vişnesi ile hemen hemen aynı zamanda olgunlaşır. Meyvesi yuvarlakça kalp şeklinde, uç tarafı küttür. Meyve kabuğu parlak koyu kırmızı, mayhoş, meyve eti yumuşak, aromalı ve suyu koyu kırmızı renklidir. Ağaçları çok verimli olup meyve suyu sanayisine uygundur.
Macar vişnesi:
Kütahya vişnesinden iki hafta kadar önce olgunlaşır. Yaprakları diğer vişnelerinkinden daha büyüktür. Meyvesi yuvarlakça kalp şeklinde, uç tarafı yuvarlakça, koyu kırmızı renkli, meyve eti yumuşak, mayhoş ve suludur. Ağaçları çok verimli olup meyve suyu sanayisine uygundur.
English morello vişnesi: Meyveleri orta veya küçük, yuvarlakça, kalp şeklindedir. Meyve ucu yuvarlakça, bunun orta kısmı çukurdur. Kabuk rengi siyahımsı koyu kırmızı, meyve eti koyu kırmızı, sertçe, suyu koyu renkli ve ekşidir.
Heimanns Rubin vişnesi:
Kütahya vişnesinden beş gün kadar önce olgunlaşır. Kendine verimli ve monilyaya dayanıklıdır. Ağaçları toplu ve nispeten küçük taç teşkil eder. Her yıl düzenli ve çok meyve verir. Meyveleri yuvarlakça, kalp şeklinde parlak, koyu kırmızı renkli, ucu küt, uç kısmının tam ortasında nokta şeklinde çukurluk vardır. Meyve eti sulu, koyu kırmızı, yumuşak, hafif buruk ekşi tatta ve kendine özgü aromalıdır. Ağaçları çok verimli olup meyve suyu sanayisine uygundur.
VİŞNE Faydaları Nelerdir?
Türkiye genelince bolca yetişen vişnenin faydaları saymakla bitmez. A ve C vitamini açısından zengin olan vişnenin saplarından çay da yapılmaktadır. Vişne saplarından yapılan çay ise iştahı kapatırken kilo vermeye de yardımcı olur. Vişne ise yüksek oranda beta- karoten içermektedir. Güçlü bir antioksidan olan vişne bağışıklık sistemini de güçlendirir.