ÜZÜM ÇEŞİTLERİ
ÜZÜM NEDİR?
Üzüm, yaprak döken odunsu asmaların vitis cinsinden çiçekli bitki meyvesinin adıdır. Üzüm dünyada kültürü yapılan en eski meyve türlerinden biridir. Üzümler sofralık üzüm olarak taze yenebilir veya şarap, reçel, üzüm suyu, jöle, üzüm çekirdeği özü, kuru üzümler, sirke ve üzüm çekirdeği yağı yapımında kullanılabilir.
ÜZÜM Özellikleri Nelerdir?
Üzüm bol miktarda enerji içerir, protein açısından zengindir ve bol miktarda lif içerir. Üzüm ayrıca folatlar,Niasin, Pantotenik i Piridoksin, Riboflavin , Tiamin yanında, C,E,K vitaminleri içermektedir. C ve K vitaminleri açısından çok zengindir.
Türüne göre değişkenlik gösteren kimi zaman asitli kimi zaman baldan tatlı olan üzümün insan sağlığı açısından oldukça önemli bir yeri vardır. Kanserle savaşta bir numaralı silah olan üzüm aynı zamanda sağlıklı kişinin bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Yalnızca içinde bulunanlarla değil kabuk ve çekirdekleriyle dahi oldukça besleyici bir meyvedir.
E vitamininden C vitaminine kadar oldukça sağlıklı olan üzümün verimli olabilmesi için hassas bir bakıma ihtiyacı vardır. Üzüm bağı çok dikkatli ve özenli bir şekilde bakıldığında, yaklaşık 6 yıl sonra düzenli bir şekilde meyve verebilmektedir. Bakılmayan ya da ihmal edilen asmaların çoğu zararlıların akınına uğrayarak heba olmaktadır.