SOYA FASULYESİ

SOYA FASULYESİ

Risin Tarım

SOYA NEDİR?
Soya, baklagiller familyasından 1 - 1,5 m boyunda, kısmen sarılıcı, dallanmış, tek yıllık Doğu Asya kökenli bir bitkidir. Bitki, yenilebilir fasulyesi için yetiştirilir.   

SOYA FASULYE  NASIL ÜRETİLİR?
Soya fasulyesi, farklı iklim etkilerine uyum sağlayabildiği için dünyanın farklı bölgelerinde yetiştirilir. Buna göre soya ekiminden elde edilebilecek en iyi verim Mayıs ve Eylül ayları arasında kabul edilmektedir. Yetiştirilme için optimum ortam sıcaklığı 25 derecedir. Ancak 18 ile 40 derece arasındaki tüm sıcaklıklarda yetiştirilmesi mümkündür. Bu aralık dışında kalan düşük ve yüksek sıcaklıklar soya fasulyesinin gelişimi üzerinde negatif etki yaratmaktadır.

Soya fasulyesinin toprak isteği de oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Buna göre aşırı kumlu topraklar dışındaki tüm bölgelerde ekim yapmak ve verim elde etmek mümkündür. 
 
SOYA FASULYESİ KULLANIMI
 Soya fasulyesinin kullanıldığı yerler : süt, yoğurt, peynir, dondurma, dondurma külahı, pasta, hayvan yemi, yeşil gübre, ilâç, boya, kâğit, kemiksiz et, kahve, salça, sabun, plastik maddeler, lastik, alkol, yağ, margarin, soya unu, ekmek, makarna, tarhana, leblebi, çocuk maması vb.dir.

Destek Hattı