33 ARPA, Risin Tarım

ARPA

ARPA

Risin Tarım

ARPA NEDİR?
 Arpa buğdaygillerden taneleri malt ve yem olarak kullanılan önemli bir tahıl bitkisidir. Tarih öncesi devirlerdeki en önemli kültür bitkilerinden biri olmakla birlikte, ekonomik önemi olan bitkilerin başında gelmektedir. 

ARPA  NASIL ÜRETİLİR?
 Arpa bitkisinin en önemli yetiştirme özelliği sıcaklıktır. Arpanın yetişebilmesi için ortalama bir sıcaklık gerekmektedir. Sıcaklık oranının 0 derecenin altında ve 20 derecenin yukarısında olmaması gerekmektedir. Bunların yanı sıra arpa nemli ortamda yetişebilen bir bitkisidir. Nem oranının %70'in altına düşmemesi gerekmektedir.

Eylül ve ekim aylarında toprağın sürme işlemleri yapıldıktan sonra kasım ve aralık aylarında arpa ekimleri yapılır. Sürüm işlemleri yapılmadan önce mutlaka toprak artıklardan temizlenmeli ve arpa temiz toprağa serpilmelidir. Arpa bitkisinin ideal uzunluğu 35 - 100 mm arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Başak ortalaması ise 8 - 15 cm arasında uzunluğa erişebilmektedir. Arpa hasadı genel olarak biçerdöverlerle yapılmalıdır. İlkel işlemler hasadın verimli yapılmamasına ve ekinin yeteri verimle toplanmamasına neden olmaktadır.

ARPA KULLANIMI
 Arpa taneleri ekmek yapımında, çorbalarda çeşitli yemeklerde, kahvaltılık tahıl karışımlarında, lapa olarak, kek, kurabiye ve içecek (bira) gibi alanlarda kullanılmaktadır. Arpa ülkemizde büyük oranda hayvan yemi olarak da kullanılmaktadır. İkinci en çok kullanıldığı alan ise bira yapımı ve gıda sanayisidir.

Arpa Unu:
 Arpanın kendisinden elde edilen bir undur. Ekmek yapımı için kullanıldığında beyaz unla harmanlanması tavsiye edilir. Yumuşak ekmekler için arpa unu tercih edilmektedir. Lif oranı yüksek bir un türüdür. 

Destek Hattı